Овоскоп — пристрій для встановлення якості яєць через їхнє просвічування. Ресурс підсвічування (лампочка) міститься зсередини корпусу з округлими отворами у формі яєць. Такі овоскопи стояло практично в усіх бакалійних торгових центрах і гастрономах, де продавали курячі яєчка. Будь-який мав можливість, купивши десяток яєць, проконтролювати їх на просвіт у овоскопі. У разі виявленого дефекту споживач мав право на заміну.
Як користуватися овоскопом:
Під'єднайте овоскоп до джерела живлення. Беріть овоскоп в 1 руку, розмістивши його перпендикулярно лампою нагору, 2-ою рукою вставте яєчко у світлозахисне кільце овоскопа. Для забезпечення чудової видимості між кільцем і яєчнем не має бути проміжку. Під'єднайте лампочку та досліджуйте яєчко.
Для інкубації яйця відбирають за зовнішніми ознаками та способом їх просвічування на овоскопі. Під час оцінювання яєць по зовнішньому вигляду насамперед привертають увагу до їх величини форму и зовнішнє якість шкаралупи:
Яйця дуже дрібні та дуже великі, вважають непридатними для інкубації. Маса яєць має бути середньою для цього виду птиці з урахуванням віку. Виведення яєць у однопорідної й одновікової птиці, що несе яйця середньої або трохи нижчої за середню величину, вище, ніж у птаха несучої дрібні або великі яйця.
Форма яєць має бути правильною — яйцеподібною. Не має бути потовщений у вигляді пояска або перехоплень. Занадто круглі або витягнуті (веретеноподібні) мають нижчу вивідність.
Яйця з зовнішніми дефектами шкаралупи для інкубації не придатні. Дефекти можуть проявлятися як вапняні нарости та відкладення у формі різних потовщень, сосочків, шипів, складок, зморщок, шорсткостей, розсіяних по всій поверхні, але найчастіше на гострому кінці яйця. Яйця з глянсовою поверхнею шкаралупи, яка утворюється під час стирання надшвидкаватої оболонки для інкубації, також непридатна. Такий дефект зазвичай притаманний старим (залежачим) яйцям. Іноді такі яйця мають синясті, зеленуваті або рожеві плями, що свідчить про процеси розкладання, що розходилися. Качині яйця мають жировий наліт також відбираються.
Під час овоскопування відбирають яйця, що мають такі дефекти:
«Мраморність шкаралупи» — така шкаралупа під час просвічування має строкатий вигляд. Буває в разі браку мікроелементів і вітамінів. Зазвичай притаманна старій птиці.
Внутрішня насічка шкаралупи. Під час просвічування проглядається як світла смужка на шкаралупі. Вона може бути на будь-якій частині шкаралупи яйця. Ця світла смужка являє собою тріщину, закриту органічною речовиною та відкладеннями кальцію. Внутрішня насічка утворюється в період формування яйця в матці внаслідок різких рухів птиці у разі стресу стані. Двожовткі, зі зміщеним або з прилиплим до шкаралупи жовтком. Зі зміщеною, рухомою або блюдною повітряною камерою. З кров'яними або іншими інорідними увімкненнями.
Яйця, у яких сталося змішування білка з жовтком унаслідок розриву жовтої оболонки, білок або жовток пофарбовані кров'ю. Не просвічуються або мають темні плями.
На шестиденному яйці ми бачимо кільце. Воно сформувалося завдяки бактерій, які проникли крізь захисні порядки. Таке відбувається як на ранній стадії розвитку, так і вже тоді, коли зародок почав формуватися.
Кільце видно на нижній частині яйця з розвиненим зародком усередині, що теж дуже погано.
Яйця також можуть бути зіпсовані з різних причин: на яйці ми бачимо криваву пляму — з неї курчаток точно не виведеться.
Шестиденне яйце порожнисте, воно або не заплідне, або занадто старе, звичайно ж, брак.
На восьмиденному яйці знову видно криваву пляму, у цьому місці формується кільце з бактерій. Незабаром яйце почне грітися, і якщо цього вчасно не помітити, воно «зовнішить» (аромати від такого вибуху, будуть запаморочливі, але це ще не все, також велика ймовірність того, що гнилі бактерії потраплять на здорові яйця й заражать їх, спробуємо цього не допускати).
Яєчна шкаралупа має чітко окреслену мармуровість (чергування темних і світлих плям). Як показує наша практика, з таких яєць рідко можна вилупити курчат.
Гарні яйця:
На малюнку можна побачити таку мережу кровоносних судин, що обплутує всього зародка — цього яйцю 6 днів, а взагалі вже на третій день слабка павутинка численних капілярів уже помітна на будь-якому здоровому яйці.
На малюнку ясно видно пляму внизу, з жовтком і зародком, що плаває нагорі — цьому яйцю два тижні.
Основні атрибути | |
---|---|
Виробник | УВП УТОС |
Країна виробник | Україна |
Тип | Овоскоп |
Нагрівальний елемент | Ламповий |
Тип живлення | Мережа 220 В |
Споживана потужність | 100 Вт |
Користувальницькі характеристики | |
гарантійний термін | 12 міс |
- Ціна: 190 ₴